De veertigdagentijd of vastentijd heeft iets mythisch. Een eeuwenoud gebruik dat mensen blijft aanspreken. Tegenwoordig wordt deze periode vaak gebruikt om bepaalde ‘voornemens’ in groep te gaan realiseren, bv. veertig dagen zonder vlees. Een inventief gebruik van een eeuwenoude traditie om mensen aan het denken te zetten en langzaam een gedragsverandering te weeg te brengen.

Het woord lente komt van het Oud-Hoogduitse woord lenzin. Dit heeft te maken met het lengen van de dagen, de tijd na de winter, wanneer de boeren al gauw gingen zaaien in de hoop op een goede oogst in de zomer. Aan het einde van elke winter keek een boer uit over zijn land en zag iets wat op een kale woestijn leek. Maar hij stelde zich voor hoe prachtig dat land eruit zou zien nadat hij er hard zijn best voor had gedaan. Het is opmerkelijk dat ditzelfde woord ‘lent’ in het Engels gebruikt wordt om de veertigdagentijd aan te duiden.

In bijbels oogpunt heeft het getal 40 een speciale betekenis. Het volk van Israël heeft ooit een woestijntocht van veertig jaar gemaakt. Daarna pas konden zij het land dat hun beloofd was binnengaan. Het christendom nam dit over als gebruik. In de traditie wordt de 40 dagen tussen Aswoensdag en Pasen gebruikt als vastentijd. Voor wie wat mee info wil over dit christelijke gebruik raad ik je het recente artikel van Job Thomas aan.

Zelf zit ik middenin een sabbath-periode. Een periode die ik gebruik voor reflectie, tot rust komen en rustig nadenken over de toekomst en hoe ik mezelf daarin zie. Als gelovige is het ook een periode om God hierin te zoeken.

De komende veertig dagen neem ik jullie mee op mijn weg. Dagelijks wil ik een reflectie neerschrijven over een thema, of iets waar ik mee bezig ben op mijn weg. Zelf geïnspireerd door schrijvers als Nouwen, Anselm Grun en enkele anderen wil ik jullie meenemen naar het einde van mijn sabbatsperiode, wat samenvalt met Pasen.

Mijn schrijfsels zijn geen ‘waarheden’ of ‘besluiten’. Enkel persoonlijk stof om in alle rust over na te denken. Een inkijk in mijn denkend en zoekend hoofd.

Volg deze website, facebook of twitter en lees vanaf woensdag iedere dag mijn overweging.

Vanya

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s