‘Wacht op het wonder – zoals de tuinman op de lente’ (Antoine de Saint-Exupéry)

Wonderen kan ik niet verrichten. Wonderen vinden zeker niet plaats wanneer ik gejaagd heen en weer loop, wanneer ik van alles wil afdwingen. In tegendeel. Als je te hard aan het gras trekt, groeit het niet sneller,…je trekt het kapot. Gras groeit door voldoende licht, zorg en regen.

Geduld is nooit mijn sterkste deugd geweest, eerder mijn achillespees. Ongeduldig probeer ik de visie die ik heb door te drijven, te forceren. Zo gaan er zaken stuk, maar ook mijn eigen rust gaat verloren.

‘Alleen wie geduld heeft met zichzelf, wie kan wachten, zal ook de vruchten van zijn rijpwording plukken.’ (Anselm Grun)

Hoe train ik mezelf dezer dagen in geduld?

  1. Koken

Door met kraakverse ingrediënten (via Stadsboerderij Kortrijk) te werken, leer ik met zorg, rust en kalmte zaken te creëren. Koken is een kunst. De kunst zit reeds vervat in de prachtige ingrediënten. Het is aan de kok om de schoonheid naar boven te brengen. Die schoonheid komt het best naar boven door alles met veel zorg en tijd te behandelen.

De schoonheid zit hem dus niet in een minuut-soep, een minuut-wafel of een vlugge kant en klare maaltijd.

De schoonheid en ook kwaliteit zit echt in een zuurdesembrood. Een brood dat je twee dagen de tijd geeft om op een natuurlijke manier zich te ontwikkelen, zonder enige toevoeging van chemische middelen.

Ontdek ook de slow-food beweging, een reactie op de fast-food beweging.

2. Ont-haasten

Ik koos er bewust voor om een periode halftijds te werken. Daarin besefte ik hoe vlug ik mezelf voorbij holde. Ik leer opnieuw stap voor stap te werken. Ik leer ‘neen’ te zeggen en leer ook te genieten van het niets doen.

Bv. Samen met de kinderen in de auto springen en naar de zee rijden
Bv: Een halve dag uit het raam staren
Bv: Met de hond in de natuur gaan wandelen
Bv: koken in alle rust!
Bv: Een weekje alleen er op uit trekken

3. Muziek

Muziek kan bij mij een snaar aanraken die mij in rust dwingt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s