Half april gaat er een conferentie door in Seattle met als thema ‘Inhabit: practice, presence, place’.

In Noord-Amerika groeit er een boeiende beweging van kerken uit verschillende achtergronden die ervoor kiezen om zich in te zetten in hun buurt en mee willen werken aan gemeenschapsvorming. De conferentie gaat hier dieper op in.

shane-claiborne

Op hun blog laten ze Shane Claiborne aan het woord, één van de sprekers in april. Shane is een bekend activist en auteur van verschillende boeken. Hij schrijft en spreekt wereldwijd over het stichten van vrede en sociale rechtvaardigheid met Jezus als inspiratiebron. Hij is de visionaire leider van een gemeenschap ‘The Simple Way‘ in Philadelphia.

De kerk is het meest effectief als het is ingebed in de lokale gemeenschap, als ze in contact komt en inspeelt op de werkelijke behoeften van onze buurt en wijken. Dit is iets wat je hebt voorgeleefd de voorbije jaren, en dit op een eenvoudige manier. Kun je dit even toelichten.

Shane: Iets wat we verliezen in onze hedendaagse wereld is een gevoel van ‘plaats’ (a place to be). Vele relaties die we als mens hebben zijn virtueel. Als we naar Jezus kijken zien we hem tewerk gaan op een heel reële manier. Jezus had een naam, een moeder en Jezus kwam van een hele specifieke plaats: ‘Nazareth’. In de volksmond was Nazareth een betekenisloos plaatsje op de buiten, waar er niets goeds vandaan kon komen. We zien dat Jezus met mensen afsprak in hun omgeving, hun leven, hun woning. Hij was echt aanwezig in de gemeenschap.

Ik denk dat we hier kunnen spreken over een plaatsgebonden theologie (theology of place), het belang van specificiteit van Gods liefde. Dit is iets wat we moeten heroveren als kerk, het nadenken over een parochie, nadenken hoe een specifieke plaats waar we kunnen wortel schieten en Gods koninkrijk kunnen zoeken in onze wijk en buurt. Dus niet enkel op een onpersoonlijke macro wijze bezig zijn over een overweldigende visie van Gods koninkrijk. Gods koninkrijk van liefde & hoop bouwen in onze stad en onze buurt. Daar moeten we mee bezig zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s