Gisteren ben ik samen met onze twee jongens van 5 en 3 gestart met het tuiniersseizoen. Ze kregen elk een schopje, een klein zaaibakje en handschoenen (van plop). We kochten ook viooltjes en paasbloemen, zaaigoed (groenten) en droomden alvast over een kleurrijke en heerlijke tuin.

Dromen over de heerlijke geuren van de bloemen, de zoemende bijtjes, lekkere knapperige pluksla. Een tuin vol van leven. Dat dromen is noodzakelijk, het doel voor ogen houden. Want op dit moment zien we vooral veel modder, onkruid en een wat mistroostig ogend stukje grond. Als we dat doel, die droom niet voor ogen houden, dan zullen we de kracht en energie niet vinden om aan het werk te beginnen.

DSCN2031DSCN1717

In ons dagelijkse leven is dat precies hetzelfde. De vasten is voor mij de geschikte periode om zaadjes te zaaien, maar evenzeer om te dromen van rijke, mooie tuinen. Als we niet dromen over hoe de wereld er zou kunnen uitzien, dan zullen we ze nooit zien veranderen. Enkele tuintips voor het leven:

 1. Droom groot en beziel anderen met je droom
  Ik wil graag een visie delen van bloei, rechtvaardigheid en vrijheid. Een droom waarin er wordt samen geleefd in harmonie en eenheid. We zijn gemaakt om samen te leven, om samen die droom te delen en er naartoe te leven.
 2. Maak een goed plan
  In een tuin heb je twee momenten waarop er gepland (met een d!) moet worden. Enerzijds in de winter, wanneer alles stil, koud en hard is. Dan denk je na over hoe het er moet uitzien en kies je de juiste zaden uit de catalogus. Je denkt na over wat vorig jaar is gelukt en wat niet. Wanneer het tuinseizoen start bekijk ik de tuin. Welke doorlevende planten zijn toch de winter niet door geraakt? Wat moet worden verplant? Wat moet worden uitgedund? Ook in het leven kennen we dit soort plannen. Hoe kan ik mijn droom en visie rond gerechtigheid, eenheid en vrijheid uitwerken? Wat liep vorig jaar fout en hoe kan ik hieruit leren?
 3. Plant vele zaadjes
  Vele tuiniers zaaien veel meer dan ze zelf in hun tuin kwijt kunnen. Zaden en planten worden uitgewisseld of weggegeven. Sommige kiemen worden zelfs verwerkt in de maaltijd. Om onze droom te verwezenlijken mogen we rijkelijk zaaien. We mogen experimenteren, fouten maken, leren, groeien en uitdelen. ‘Wie karig zaait, zal karig oogsten’. We moeten opletten om niet teveel hetzelfde te zaaien. Wie teveel hetzelfde zaait op een zelfde stuk grond, zal de grond uitputten en verzwakken. Laten we verschillende zaken proberen en ervaren. Soms is het ook goed om een stuk grond te laten rusten. De lessen uit de natuur kunnen we gemakkelijk op ons leven toepassen.
 4. Bemest voldoende, geef voldoende water
  Bij ecologisch tuinieren of in biologische landbouw is het verzorgen en opbouwen van de bodem prioriteit nummer één. Deze basislaag van 20 cm is het fundament van alles wat erop groeit. Ze voorziet in figuurlijke zin de basis van alles wat leeft. De beste bemesting is dan ook compost, afval dat wordt omgezet tot ‘puur goud’ voor de bodem en het bodemleven. Ook in ons leven hebben we veel afval opgebouwd, dingen die we kwijt willen. We kunnen ze negeren, we kunnen ze proberen te vermijden,…maar misschien moeten we van onze zwakte wel onze sterkte maken. We kunnen er uit leren en meenemen als een deel van wie we zijn, wie we waren en waar we naartoe gaan. Als we moeilijke zaken doorleven, verwerken, dan zal er echt een rijke oogst plaatsvinden in ons leven,…maar…
 5. Lukt het niet, geef het een tweede kans
  Als gelovige mens geloof ik in een God van ‘tweede kansen’. In de bijbel staat er een verhaal van een vijgenboom (lukas 13:1-9). Er is iets grondig fout met die boom, want de oogst blijft uit, geen vruchten! De oplossing is hier niet dat de boom wordt gekapt, integendeel. De tuinman geeft de boom een tweede kans. Hij bewerkt de grond rond de boom en bemest deze op een andere manier.Ook wij krijgen een tweede kans, maar ook wij mogen anderen een tweede kans geven. Iedereen faalt en maakt fouten. Zoals een vriend van mij altijd zegt, we zijn allemaal prutsers. We moeten bewust zijn van onze gebrokenheid en de gebrokenheid van onze maatschappij, maar zoals hierboven gezegd. We mogen leren, we mogen groeien. Waar schieten we te kort in ons leven? Waar hebben we nog veel te leren? Ik ben er zeker van dat je ook op die vlakken kan en mag groeien en ooit vrucht zult dragen. Maar…een boom draagt geen vrucht na een jaar. Pas na 15 jaar. Maar…o wat een lekkere vruchten zijn dat niet?

Wat is jou visie voor de toekomst? Welke zaden van vrede, eenheid & harmonie heb jij geplant in jezelf, in je omgeving of in de maatschappij? De kans is groot dat je nu nog geen oogst ziet, geen vrucht. Maar blijf ze voeden,…zoals een hoogstamboom vele jaren nodig heeft om tot vrucht te komen…zo zullen al die zaadjes bij jouw ook ooit volop vrucht dragen.

Het tuinieren met mijn kids is niet alleen fun. Het is een levensles.

In de bijbel staat er een mooi vers van de profeet Zacharia:

Wie zaait, krijgt een goede oogst. Er zullen druiven groeien in de wijngaard, er zal koren groeien op het land. En er zal regen vallen als dat nodig is. Daar zal ik voor zorgen. Want jullie zijn van mij (De profeet spreekt hier als spreekbuis van God)

plant-seeds-001

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s