Voor feesten en andere bijzondere gebeurtenissen is de voorbereiding vaak leuker dan het feest zelf. Verwachtingsvol uitzien, het klaarmaken van alles wat je nodig hebt. Zorgen dat je er helemaal klaar voor bent, niet alleen aan de buitenkant, wat kleding betreft, maar ook vanbinnen: dat je er echt met heel je hart voor open staat. Dat alles maakt de voorbereidingstijd op een feest bijzonder. In de christelijke traditie wordt de advent gezien als de voorbereiding op Kerstmis.

preparation

Het kan een periode zijn van verfrissing en vernieuwing, maar ook van reflectie en heroriënteren, als we anticiperen op de geboorte van Jezus: degene die leven en zin geeft aan het leven en wat we doen. Kerstmis, het feest van Jezus zijn geboorte, is niet enkel een historische verjaardag. We zijn ook in blijde verwachting voor zijn komst in ons leven. En daarnaast wordt er ook stilgestaan bij een hoopvolle toekomst: de bijbel die spreekt van een tijd waar de ganse aarde nieuw zal gemaakt worden.

evalueren-is-vooruitkijken

Ons hart klaarmaken is niet enkel goed leven en in stilte wachten tot alles ooit eens goed komt. We worden uitgenodigd om ons eigen leven te laten raken en omvormen om zo mee te bouwen aan die mooie toekomst.

reform

Dit seizoen tussen zomer en winter is voor de meeste mensen enorm hectisch. Soms lijkt het wel dat we er geen vat op hebben. Ook de gebrokenheid en enorme nood in de wereld, en de onmacht om er iets aan te doen, kan ons de adem benemen. De advent en het stilstaan bij de persoon Jezus als mens maakt het mogelijk om kleine mosterdzaadjes van hoop, blijdschap, genezing en verzoening te zaaien in ons hart en in het hart van de mensen rond ons. Schijnbaar onbelangrijk, maar wees maar zeker dat zo’n kleine zaadjes kunnen uitgroeien tot een prachtige boom. Dat is het hoopvolle verhaal dat Kerst, en het leven van Jezus, ons leert.

De advent loopt samen met de donkerste tijd van het jaar. Korte dagen waarbij al het leven uit de natuur (en ook vaak de mens) schijnt te verdwijnen. De natuur vertraagt en gaat in een winterslaap. Onder het deken van bladeren, takken en soms ook sneeuw, wacht de natuur op de lente: een nieuw jaar van groei. In de herfst en de winter gaan planten hun wortels gaan verdiepen, zodat ze diep gegrond het komende jaar kunnen aangaan. Een jaar waarin er misschien stormen, droogte,…op hen afkomt.

rinj-tree240h

Ook voor ons is dit seizoen geschikt om even wat stappen terug te nemen: kijken, reflecteren, heroriënteren, wachten en onszelf klaarmaken. Klaarmaken voor een nieuw jaar, waarin we mogen gegrond zijn in het voorbeeld van Jezus en ook mogen leren zijn voorbeeld na te volgen. Ook wij hebben nood aan diepe wortels, sterke fundamenten voor het grillige leven.

 Wij willen jullie uitnodigen om deel te nemen aan de advent. In Kortrijk komen we fysiek samen met een 10 tal mensen om dit samen te delen en te beleven. Maar we willen jullie ook via deze blog inspireren om in jullie eigen situatie dit mee te volgen. Wil je ook jouw adventsgedachten delen? Word lid van de facebook groep: ‘Advent in Kortrijk’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s