“Laat het seizoen in je hart werken” Thomas Turner

Lezing uit Prediker 3:1

voor-alles-een-tijd-300x300

Tijd is geen vreemde voor ons. We leven met de klok, met de agenda. We voelen het als we ergens te laat zijn, als we iets zijn vergeten. Soms tellen we de dagen af als we wachten op iets speciaals of als we ziek in bed liggen.

We delen onze tijd in dagen die samen een kalender van een jaar vormen. Dit helpt ons om houvast te krijgen. We hebben een schooljaar, fiscaal jaar, verkiezingsjaar. Het seizoen vertelt ons wanneer te zaaien en wanneer te oogsten. Daarnaast hebben we nog allerhande feestdagen zoals dag van de arbeid.

In de christelijke traditie is er daarnaast ook nog een liturgisch jaar. Vaak is dit in alle drukte al wat ondergesneeuwd. Enerzijds is het bizar dat we het normaal vinden om ons ‘alledaagse’ leven te structureren in alle vormen en maten, terwijl we ons jaar als gelovige vaak ongestructureerd laten voortkabbelen.

In vele denominaties is de advent het begin van het liturgisch jaar. Zo starten we vandaag (zondag 27/11) met het jaar A. Het christelijke jaar brengt orde ins ons leven. Het is geen orde die ons helpt onze agenda strikt te volgen of geen afspraken te vergeten, maar eerder een orde die ons helpt om te groeien in het uitleven van ons geloof.

Het christelijke jaar is een groot verhaal, je zou het kunnen vergelijken met een enorm indrukwekkend toneelstuk. Een stuk dat zich jaar na jaar opnieuw afspeelt. Een stuk dat ons constant oproept om ‘de blijde boodschap’ uit te leven. Hierin is de advent is een mooie tijd van hoopvol uitzien en wachten.

De Advent kun je zien als een seizoen van reflecteren over de Messias die zo’n 2000 jaar geleden mens werd en daarnaast ook terug zal komen. Als geloofsgemeenschap denken we na over de naam Immanuel die Hij kreeg: ‘God met ons’.

Het is wijs om dit seizoen te laten werken in ons hart. Eigenlijk is dit geen seizoen van overmatig feestvieren of enorm veel geschenken te verwachten. De Advent leert ons om een ander patroon. In het evangelie lezen we dat Jezus zei dat we niet zowel God en het geld kunnen dienen.

Laat ons gedurende dit seizoen ons omdraaien naar God. Door stil te worden en Jezus zijn wijsheid laten doordringen, zo gaan we ook meer op Hem gaan lijken.

Lezingen op deze eerste zondag: Jes. 2,1-5 Ps. 122 Rom. 13,11-14 Mt. 24,37-44

Vragen: Het is goed om alleen of samen in groep over enkele vragen te reflecteren gedurende de Advent. Bv.

  1. Hoe ervoer je het voorbije jaar? Wat is een pijnlijke gedachte en hoe heeft dit je leven beïnvloedt?
  2. Als je terugkijkt, waar ben je enorm dankbaar voor?
  3. Hoe kijk je terug op het voorbije jaar als gelovige? Ervoer je groei, of ervoer je eerder niets? Maakte je iets unieks mee op dit vlak?
  4. Hoe ervoer jij ‘de tijd’. Heb je het gevoel dat je meester bent van je tijd? Of is de tijd meester van jouw?

Gebed:

Heer, omcirkel dit huis met Uw aanwezigheid.
Vul het met Uw vrede
Omring het met Uw liefde
Bescherm het met uw kracht

Heer, omcirkel dit huis
Vul het met Uw vreugde
Omring het met Uw hoop
Bescherm het met Uw genade

Heer, omcirkel dit huis
Vul het met uw gastvrijheid om het verlorene te bereiken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s