De advent is voor velen het einde van een seizoen. Het toeleven naar de geboorte van het kind was hier dan ook de doelstelling. Of niet? Een leven eindigt niet met het ter wereld komen van een kind. In de advent gingen we doorheen de bijbel en werkten we toe naar dit ene moment. Maar we moeten beseffen dat we nog steeds leven in hetzelfde verhaal. Wij zijn een deel van het verhaal dat geschreven wordt en nog moet geschreven worden. De bijbel is geen eindig boek. Het seizoen van hoop, verwachting loopt verder…gelukkig. Anders is het maar een stukje geschiedenis, een stukje folklore, waar we ons proberen aan vast te houden.

Ik geloof dat de woorden uit het verleden leven brengen. Een verhaal van radicale liefde stopt niet bij het einde van een boek. Hier spreken we over een andere dimensie, die verder gaat dan de folklore op kerstavond. christmas

Iedere morgen krijgen we opnieuw ‘adem’ om te leven. Wat een zegen!

Daarnaast merken we dat onze planeet lijdt in gebrokenheid. Het verlang naar volledig herstel. Iedere dag zetten we voet op een planeet waar, op dezelfde grond als waar wij onze voet op zetten, kinderen wenen, mensen angstig roepen. Ik voel de pijn van de oorlog, de haat en de wreedheden. We smaken de bitterheid in vele zaken. Ook al is Kerst aanwezig, we blijven leven met deze krommingen in onze ziel.

En ik wacht…

Ik smacht naar een definitieve Kerst waar alles hersteld mag worden
Ik smacht naar vrede
Ik smacht naar rechtvaardigheid
Ik smacht naar een correcte koning
Ik smacht naar een smaak van pure genezing en vreugde
Ik smacht om te leven in een voortdurende dans van het goede.

evalueren-is-vooruitkijken

Het gedenken en toeleven naar Kerst helpt mij om echt te geloven in dit pure ‘licht’. Het geeft hoop en kracht om verder te gaan in dit verhaal. Wachten is niet passief. Het bijbelse wachten is een actief proces. Misschien kost deze radicale keuze om in dit verhaal te staan wel ons leven? Misschien moeten we wel heel wat ‘luxe’ of andere zaken opgeven voor dit allesomvattende doel van radicale liefde?

Maar het is onze weg, het is goed en het komt goed!

Vrede, liefde en hoop. Een zalig Kerstfeest!

c215_large

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s