Vandaag begint de winter officieel. Een belangrijk kantel punt, want dit is ook het moment waarop de dagen weer beginnen te lengen. Vanaf nu bewegen we ons letterlijk naar het licht toe, iedere dag een stukje meer.

In de winter lijkt de natuur stil te staan. Je zou het zelfs als ‘doods’ kunnen beschrijven. Er zijn nauwelijks bladeren waar de wind doorheen kan ritselen. De winter voltooit wat de herfst was begonnen, het bovengrondse afsterven van de natuur. Structuren worden zichtbaar: een doorzichtig blad, skeletachtige vormen van bomen. De dingen worden teruggebracht tot de kern. De warme kleuren van de herfst hebben plaatsgemaakt voor de meer ingetogen kleuren van de winter.

winter

De natuur is schijnbaar dood, maar in die rust wordt ook in de aarde het begin van nieuw leven voorbereid. Veel zaden in de grond gaan nu ontkiemen. De ontkiemde zaden wachten op het voorjaar om verder uit te groeien. De sapstromen van de bomen beginnen exact op 1 januari terug te stromen. DSCN0249.JPG

De advent loopt samen met deze periode. De vierde kaars symboliseert het kiemen van het nieuwe leven. De geboorte van een klein leven, geboren in een periode van enorme duisternis, die uiteindelijk de wereld op zijn kop zette. Een niet te stoppen licht.

Ook voor ons als mens is deze periode van advent geschikt om beter de hoofdlijnen te onderscheiden, sneller tot de kern van de dingen te komen en ons minder snel in details te verliezen. De winter nodigt uit om te reflecteren.

Enkele tips:

  • Zoek plaatsen of mensen op waar je de echte warmte voelt. Je kunt ze zelf creëren of bv. opzoeken in de stad of in de natuur.
  • Stel voor jezelf de volgende vragen:
    • Hoe liep 2016 en hoe wil ik dat 2017 verloopt?
    • Waarin vond ik kracht? Waar voelde ik mijn energie wegstromen?
    • Maak een balans op en maak een plannetje voor 2017
  • Vergeving: vele mensen hebben geleerd negatieve gevoelens weg te stoppen of ertegen te strijden. Je kunt dan met een onmachtig donker gevoel blijven rondlopen. Erken je eigen gevoelens en geef ze een plaats. Besef dat iedereen fouten maakt. Als je het verwijt kunt loslaten en compassie kunt voelen, is het nog maar een kleine (maar moeilijke) stap naar vergeving. Het werkt bevrijdend.
  • Aandacht: Probeer bewust de tijd te nemen voor de dingen die je doet en voor de mensen die je ontmoet. Kies om beschikbaar te zijn. Aandacht kost niet zo veel meer tijd, het komst wat meer moeite. Als een ander met aandacht naar je luistert, kun je gehoord en erkend voelen.

aleppo.jpg

Het lijken grote woorden, maar het zit hem in de kleine dingen.

Ook al lijkt alles doods en donker. Het licht is aanwezig, hoe klein ook. Laat ons dit licht koesteren en doorgeven aan elkaar. Laten we niet vergeten onze eigen bron te voeden met het eeuwige licht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s