Op 29 januari is het voor mij tien jaar geleden dat ik stopte met drinken. Jarenlang was alcohol gewoon deel van mijn dagelijks leven, maar in die periode was het teveel geworden. Mijn verhaal lees je via deze link.

Maar het gaat in dit initiatief niet enkel om mijn verhaal. Iedereen heeft een verhaal. Er worstelen meer mensen met hun grenzen ivm alcohol dan we beseffen. Elke keer als ik mijn verhaal deel, in een gesprek, toespraak of online tekst, krijg ik reacties van mensen die zelf ook graag zouden stoppen. Veel mensen beseffen dat ze soms te ver gaan, dat ze eigenlijk vasts zitten, dat ze zich fout gedragen, maar denken dat ze de kracht niet zullen hebben om te stoppen.

Ieder verhaal is anders. Behalve diegenen die overwegen om te stoppen, zijn er ook diegenen die zich totaal niet bewust zijn van de gevaren van onder invloed zijn, of zelfs van het feit dat hun drankgedrag niet normaal is. Stoere praat zegeviert: “Mij zal dat niet gebeuren, ik ken mijn grenzen.” of “Ik kan gewoon veel meer alcohol aan dan andere mensen.” Vaak zijn dit dezelfde mensen die dan 6 Duvels achter mekaar drinken en vervolgens achter het stuur van hun auto kruipen. Stoer, toch?

tm2
Klik op de foto om de spot te zien

Met mate drinken is uiteraard geen probleem. Maar die maat of grens stellen, voordat het gevaarlijk wordt, dat is het moeilijkste voor een individueel mens. De gevaren zijn niet te onderschatten: levensgevaarlijke verkeersongelukken, zwaar agressief gedrag, de lever die kapot gaat, een teveel aan suiker in het lichaam, slechte seks door vermoeidheid, het alleen maar kunnen denken aan het volgende drankje, dit zijn slechts enkele van de dingen die naar boven komen als je naar iemands verhaal luistert of de krant leest.

Goed, ik wil het niet te lang maken. Ik wil jullie uitdagen. Of je nu 16 bent of 67, ik spreek tot iedereen:

Ben je echt zo stoer en sterk als je beweert? Kun je alles wel aan? Ga de uitdaging aan om één maand niet te drinken! Dat moet toch geen probleem zijn?
Voel je je daar juist niet sterk genoeg voor, doe dan zeker mee, want in de maand februari gaan duizenden mensen in ons land deze uitdaging aan. Je zult dus niet alleen staan!

tourneeminerale

Ga naar https://www.tourneeminerale.be/nl en meld je aan, kies voor team of individueel.
Je kan je ook deel maken van onze groep (De Bazuin) via deze link: https://goo.gl/PSW82U

Breng mij op de hoogte en ik zal zorgen dat ik meer bereikbaar ben die maand en dat er deze maand dagelijkse berichtjes ter ondersteuning verschijnen. Samen staan we sterk, toch?

Henri Menheere: henrimenheere@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s