letsbring

In 2015 alleen al vluchtten meer dan 850.000 mensen naar Griekenland. Van alle vluchtelingen daar, en wie weet hoeveel dat er nu nog zijn, komen slechts 63.302 Syriërs in aanmerking voor relocatie ( = asielzoekers in Griekenland wordt een ander EU-lidstaat toegewezen dat dan hun asielaanvraag onderzoekt en indien nodig de beschermingsstatus toekent of afwijst). Het besluit werd genomen in september 2015 en zou volledig afgerond moeten zijn in september 2017.

België heeft beloofd om 2415 mensen uit Griekenland over te nemen in het kader van dit relocatieplan, tot op heden hebben wij echter slechts 177 mensen effectief naar hier gereloceerd. Dat is een magere 7,3%! Dit schiet duidelijk niet op.

Europese burgers die deelnemen aan de actie ‘We Gaan Ze Halen’ willen iedereen laten zien dat ze bereid zijn om zelf het heft in handen te nemen door hen te gaan halen. Wil jij ook een duidelijk signaal geven? Rijd daarom met uw eigen wagen naar Brussel en bied je aan als ‘Official Europese Chauffeur’ die bereid is mensen op de vlucht te gaan halen.

Op dit moment zijn de initiatiefnemers van deze actie in Griekenland, om de situatie zelf te gaan bekijken. We volgen hun verhaal en geven hieronder een impressie mee:

‘Het is donker als ik deze gedachte schrijf, maar niet dat van de ochtend. Tegen de tijd dat jij dit luistert, staan we bij het Asielcentrum van Athene, samen met Salam, een oorspronkelijk uit Moldavie afkomstige Deen en een Syrische vrouw die over twee dagen een keizersnee zal ondergaan. Haar baby wordt geboren, ze is sterk en ziet ernaar uit. Hij heeft haar onderdak gegeven in een pand dat hij kon huren.’

Over vier dagen is haar afspraak bij het asielcentrum over haar relocatie, haar toekomst. Maar tegen die tijd is ze niet meer alleen, dan heeft ze een baby van twee dagen, als alles goed gaat. Salam heeft ons gewaarschuwd dat ze niet luisteren daar bij dat centrum, dat beveiligers vrouwen slaan en mannen met krukken met grof geweld wegsturen, dat mensen met een afspraak ruw worden weggestuurd, terwijl ze een half jaar op deze datum hebben gewacht. Het asielsysteem is hier kapot, het land is stuk en de mensen die hier van heinde en verre heenkwamen op zoek naar veiligheid worden na een lange vlucht stukje bij beetje verder geestelijk en lichamelijk uitgehold.

Salam redde ongelofelijk veel mensen uit het water op Lesbos. In huizenhoge golven mensen aan boord van een rubberbootje slepen, hij vertelt van lijken van kinderen, ouders, tieners die hij in wanhoop begraven heeft omdat ze daar maar lagen. Hij heeft het ons laten zien met foto’s, video’s maar vooral verhalen.

Wil je het ganse artikel lezen of beluisteren? Klik hier

Meer info over de actie: klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s