Gisteren bekeek ik de eerste aflevering van ‘the monastery’, een BBC serie/documentaire uit 2005.

the monastery
Klik op de foto om ook naar deel 1 te kijken

Waar gaat het over? Uit honderden geïnteresseerden werden vijf mannen geselecteerd die voor een periode van 40 dagen deel worden van het Benedictijner klooster ‘Worth Abbey’. In dit klooster leven 22 monniken volgens de regel van Benedictus.

De vijf mannen hebben een diverse en vaak extreme achtergrond: een ex-gevangene die meevocht met protestantse milities in N-Ierland, een spiritueel type, een gepensioneerde atheïstische leerkracht, iemand die in de porno industrie werkzaam is en een jonge goed verdienende hipster.

monastery 2

Het is geen sensatie tv, maar pure tv. Een mooie kennismaking met de Benedictijnse leefregel.

Benedictus wilde met zijn kloosters en regel geen afgesloten paradijs creëren, maar eerder een ‘oefenschool voor de dienst van de Heer’. In tegenstelling tot wat de deelnemers dachten is het monastieke leven het tegengestelde van doelloos leven. Het ritme en de weg van het monastieke leven zijn erop gericht om mensen optimaal op weg te doen gaan naar de vreugde waarvoor ze bestemd zijn.

Wat vlug duidelijk wordt is dat hun verblijf niet saai is, maar eigenlijk een vat vol verleidingen wordt. Maar niet de verleidingen die we kennen uit de goed bekeken reeksen als Big Brother en Temptation Island. Neen, op dit eiland (het klooster) worden ze geconfronteerd met zichzelf.

De stilte wordt voor de deelnemers een steeds luidere stem die hen confronteert met hun diepere drijfveren, gedachten, angsten en verleidingen. Er vinden gesprekken plaats met de monniken en elkaar. En hier merk je vlug de voedende houding van de monniken.

luisteren.jpg

Het luisteren staat centraal, waardoor een veroordelende houding uitblijft en de andere in zijn waarde zijn weg kan gaan. Ausculta of luisteren in het latijn is in de Benedictijnse traditie een zeer oplettende en op een passende reactie gerichte manier van luisteren. Niet uit nieuwsgierigheid of uit tijdverdrijf, maar wel heel gespitst en hartelijk luisteren wat er in de spreker gaan de is. Het is een houding die me doet denken aan het maken van een buiging. Het is ook de houding die een goede dokter heeft als hij luistert naar je longen, hart. Meen buigende houding naar de patiënt en het lichaam.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken leven in een abdij geen mensen die God en Christus al definitief gevonden hebben. Neen ze willen God zoeken en Christus volgen. Dit perfectief creëert de buigende houding naar de andere.

In onze drukke maatschappij vol prikkels kunnen deze 1000 jaar oude regels van Benedictus ook voor ons een houvast bieden om als God-zoeker en Christus-volger door het leven te gaan. Dit is ook wat de nieuwe monastieke beweging mee wil uitleven.  Dit is ook waar we met ‘De Bazuin’ aan willen bouwen.

Gebed, beschikbaarheid en kwetsbaarheid zijn zaken die hierin de rode draad vormen. Om echt te luisteren moet je beschikbaar zijn en moet je je eigen kwetsbaarheid toestaan. Echt luisteren is niet iets wat er zo eventjes bij komt, neen het is een basishouding.

Binnenkort meer met deel twee!

Interessante lectuur:

Een gedachte over “Het enige echte ‘temptation island’: ‘the monastery’ (deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s