Gelovigen en ongelovigen zijn het erover eens dat de aarde een gemeenschappelijke erfenis is waarvan de vruchten allen ten goede moeten komen. De aarde is ons gemeenschappelijke huis hier op aarde. We moeten er samen zorg voor dragen.

 God de Heer bracht de mens in de tuin van Eden om die te bewerken en erover te waken . Genesis 2:15

Het is onze taak als mens om goed om te gaan met de schepping die ons is gegeven. We moeten haar beheren en beschermen, ook met het oog op de toekomstige generaties.

Ecologisch leven is leven in overeenstemming met de mechanismen die God in de natuur gelegd heeft, zodat iedereen over heel de aarde (nu en toekomstige generaties) kan genieten van een gezond leefklimaat en gezond voedsel.

“Waarom zouden we ecologisch leven? Er zijn toch wel belangrijkere zaken in het leven, en zeker als de wereld toch ooit kapot gaat?”

Wie in God gelooft, gelooft ook dat Hij vandaag, hier op aarde, iets te zeggen heeft over hoe wij leven. Wanneer het einde der wereld dan precies komt, maakt hierbij geen verschil uit. Zolang we hier zijn en leven, mogen wij alvast Gods wezen uitdragen.

Welke boodschap dragen we uit als we iemand over Gods prachtige schepping vertellen, terwijl we producten kopen die tijdens hun productieproces de schepping kapotmaken en uitbuiten?

Concreet voorbeeld 1: vlees. De vleesproductie zorgt voor maar liefst 14,5% van de broeikasgassen, dat is meer dan de broeikasgassen die alle auto’s, vliegtuigen, schepen en treinen bij elkaar veroorzaken! Daarnaast worden enorme oppervlakten bos gekapt (sommige oppervlaktes zo groot als België!), zodat er soja (voedsel voor de dieren) kan op geteeld worden. Minder bos betekent ook (opnieuw) meer CO2 in de atmosfeer, én ook minder planten -en dierendiversiteit. En dan hebben we het nog niet gehad over de impact van vlees op je eigen lichaam, wat ook een deel van Gods mooie schepping is.

 Concreet voorbeeld 2: groenten. God heeft in Zijn schepping ontelbaar veel mechanismen gelegd die prachtig op elkaar inwerken. Elk zaadje, celletje, soort plantje, insectje,… heeft een doel en draagt bij aan het bekomen van mooie vruchten. Biologische landbouw maakt 100% gebruik van deze natuurlijke mechanismen die God in z’n schepping gelegd heeft. Niet-bio landbouw daarentegen maakt deze mechanismen kapot door de zware machines en de giftige sproeistoffen. En dan hebben we het ook nog niet gehad over de impact op je eigen lichaam.

Als God ons hart heeft veranderd, mag Hij dan ook onze portemonnee en onze levensstijl op zijn kop zetten? Hoe ver gaat met andere woorden de impact van Jezus’ boodschap op ons leven van elke dag?

 We moeten proberen onze negatieve impact te verminderen, maar ook onze positieve impact te vergroten. Stapje voor stapje.

Doe mee aan boomplantacties of onderhoud je tuin op een natuurvriendelijke manier.Kies eens meer voor de fiets of koop je biologisch groenten en fruit bij de lokale boer. Eet één dag per week geen vlees. Het hoeft allemaal niet groots of spectaculair te zijn. Elke boom extra telt. Elke druppel minder sproeistof is positief. Elke kilometer minder met de auto is prachtig. Elk biefstuk minder maakt een verschil.

Gods inventiviteit en creativiteit zijn verbazingwekkend. God die een giraffe verzint, een komkommer, de boventonen, seksuele voortplanting, zwaartekracht, dolfijnen en aardbeien. Ongelooflijk maar waar.

Door het leven, sterven en de opstanding van Jezus is Gods nieuwe schepping doorgebroken in deze wereld. De Schepper nodigt ons uit te zoeken hoe we onze mosterdzaadjes door Hem kunnen laten gebruiken om -hoe beperkt ook- uitdrukking te kunnen geven aan zijn nieuwe schepping, in afwachting van de dag dat alle dingen nieuw worden gemaakt. Hij nodigt ons uit om op een creatieve manier uitdrukking te geven aan Zijn nieuwe schepping in het hier en nu.

Concreet kozen we er als gezin voor om op een andere manier te gaan wonen en leven.We kozen ervoor om in een arme en gekleurde buurt te wonen om zo van betekenis te zijn. We renoveerden zo goed als volledig met ecologische materialen. Daarnaast startten we de coöperatie http://www.stadsboerderijkortrijk.be op, vanuit de overtuiging dat we onze biologische landbouwers (die Gods aarde bewerken) een eerlijk loon moeten uitbetalen en dat we via voeding mensen kunnen samen brengen. We eten maximum één keer per week (biologisch) vlees, wat dan voor de kinderen altijd een groot feest is 🙂 We delen onze wagen met enkele andere gezinnen, en doen de meeste verplaatsingen met de fiets.

Dit alles doen we uit ecologische overtuiging, maar tegelijk helpt het ons ook om rustiger in het leven te staan, gezonder te leven en veel geld te sparen.

Ondanks het feit dat onze wereld in een razend tempo verandert, is God nog steeds aan het werk op manieren die voor ons niet altijd onmiddellijk duidelijk zijn. Om welke reden dan ook lijkt God zich te verheugen in de samenzwering van het kleine, onaanzienlijke en het gewone. Kleine keuzes kunnen het verschil maken om de kerk te vernieuwen en de wereld te veranderen. Kleine daden zijn als mosterdzaadjes. Ook Jezus gebruikt die beelden voor een leven van dienstbaarheid: zout, gist en zaad.

We willen jullie prikkelen om in jullie dagdagelijkse leven ook op zoek te gaan naar creatieve manieren om mee zorg te dragen voor Gods schepping. Het is een zoek -en leerproces dat nooit ophoudt. Maar élk mosterdzaadje telt. En laat ons elkaar daarin bemoedigen. We kunnen samen deel uitmaken van een samenzwering van de Hoop en Nieuwe Schepping, die ons leven, onze kerk en onze samenleving kan veranderen.

Je kunt onze ideeën en gedachten volgen via http://www.debazuin.be en via http://eenvatvolvita.blogspot.be/

Saar, Vanya, Amos, Oskar

(Artikel geïnspireerd op de boodschap van paus Franciscus voor de maand april, op het boek ‘De Nieuwe Samenzweerders’ van Tom Sine en op de website https://timetoturn.wordpress.com/)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s