Morgen start Tourneé Minérale: de uitdaging om een maandje alcohol te laten. Alcohol is een sterk onderschatte drugs. Alcohol is een deel van onze cultuur geworden, al is het geen ongevaarlijk product.

tourneeminerale

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Het verdooft eerst de hersendelen die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo zorgt een kleine hoeveelheid alcohol voor een stoutmoediger, actief gevoel. Bij een grotere hoeveelheid vermindert het reactievermogen. Nog meer alcohol vermindert de controle over de bewegingen en het coördinatievermogen. Voor wie zijn gebruik niet onder controle kan houden, kan alcohol heel wat problemen met zich meebrengen. (bron http://www.vad.be

Hoe kijken gelovigen en kerken naar dit thema? Komt dit af en toe aan bod? Eigenlijk heel weinig. Nochtans is het iets waar iedereen rechtstreeks of onrechtstreeks mee in aanraking komt. En je vindt het zelfs veelvuldig in de bijbel terug, o.a. onder de vorm van wijn. Kunnen we hier bepaalde richtlijnen uit destilleren? (bron http://www.dehoop.org)

De Bijbel is heel duidelijk als het gaat om alcoholgebruik. De Bijbel wijst alcoholgebruik niet af, maar alcoholmisbruik wel. Wijn komt veelvuldig voor, zowel positief als negatief. Het meest gebruikte argument voor christenen om te drinken is het feit dat de Here Jezus water in wijn veranderde (Johannes 2). In Prediker 9 staat dat je wijn met een vrolijk hart moet drinken. Ook Paulus adviseerde Timotheüs om een weinig wijn te drinken (1 Timotheüs 5).

Gezond kader
In de Bijbel kunnen we lezen over de keuzevrijheid van de mens. God heeft ons geschapen met een vrije wil, maar geeft ons ook regels en richtlijnen. Deze bieden ons een gezond kader waarbinnen we kunnen leven. De Bijbel noemt een aantal leefregels die betrekking hebben op het gebruik van alcohol. Zo worden we tot het volgende opgeroepen:

 • Heb uw naaste lief als uzelf
  (Mattheüs 22 vers 39)
  Bedenk dat alcohol invloed heeft op uw functioneren en daarmee ook op uw omgeving. Alcohol kan agressie en ongelukken in de hand werken. Daarnaast kunt u ook uw verantwoording nemen ten aanzien van mensen die te veel gedronken hebben. U kunt bijvoorbeeld zorgen dat iemand veilig thuis komt nadat hij/zij te veel gedronken heeft.
 • Laat u niet onder de macht van iets brengen
  (1 Korinthe 6 vers 12)
  U dient uw alcoholgebruik onder controle te houden en ervoor te zorgen dat u niet verslaafd raakt aan alcohol. “Bedrinkt u niet aan wijn, waarin bandeloosheid is, maar wordt vervuld met de Geest” (Efeze 5 vers 18).
 • Zorg goed voor uw lichaam omdat het een tempel is van de Heilige Geest
  (1 Korinthe 6 vers 19)
  Het is verkeerd om zodanig alcohol te drinken, dat het schadelijk is voor uw lichaam.
 • Houd, wat eten en drinken betreft, rekening met de gevoeligheden van de mensen met wie u samen bent.
  (Romeinen 14 vers 21)
  Als u merkt dat één van de mensen met wie u samen bent, geen maat kan houden met alcohol, is het wenselijk deze persoon te helpen om niet te veel te drinken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door zelf geen, of in zeer beperkte mate, alcohol te drinken in zijn of haar bijzijn. Ook zou u geen alcohol moeten drinken wanneer u samen bent met mensen die het gebruik van alcohol afwijzen.

Tot slot: een wijze spreuk
Het is maar al te waar wat er in Spreuken 23 staat: “Laat je niet verleiden door de glans van wijn, wanneer hij fonkelt in de beker. Hij glijdt makkelijk over de tong, maar later bijt hij als een slang, spuit hij gif als een adder. Dan zie je vreemde dingen en begin je wartaal uit te slaan.”

(bron: http://www.dehoop.org)

Tournée Minérale is een actie om het thema onder de aandacht te brengen en ons bewust te maken van de gevaren. Wil je meedoen? Schrijf je nog vlug in.

Ga naar https://www.tourneeminerale.be/nl en meld je aan, kies voor team of individueel.
Je kan je ook deel maken van onze groep (De Bazuin) via deze link: https://goo.gl/PSW82U

Meer info, ervaringsverhalen en tips vind je ook via deze website.

tm2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s