In Kortrijk zitten de plannen voor een prachtig ‘cohousingproject’ in de laatste fase. Het projectidee en eerste uitwerking kwam in 2011 door ‘De toenmalige Bazuin’ tot stand. We hadden de droom om als gelovige ons leven letterlijk te delen en gingen op zoek naar fijne manieren om te bouwen aan een sociaal rechtvaardige maatschappij. Het eerste struikelblok wat je vaak hoort is: ‘ja maar, wij hebben zo weinig tijd, en we moeten daarnaast nog de kerk draaiende houden’. Los van het feit dat dit toch een beetje een uitvlucht is, zit er ook wel wat waarheid in. Daarom moet je efficiënt gaan denken. Hoe kun je als mens beschikbaar zijn voor anderen? Hoe kun je samen in kwetsbaarheid bouwen aan een betere wereld?

Begin waar je woont. En denk na over hoe je dat wonen in functie van bovenstaande vragen kan inrichten. Met een subsidie konden we een jaar lang die droom uitwerken, die resulteerde in een Reisverslag Cohousingreis Denemarken en Blauwdruk Cohousing Kortrijk.  Het werden twee projecten, enerzijds De Bazuin en anderzijds het woonproject Cohousing Kortrijk (wat niet ideologisch is).

De woning is één van de grootste investeringen die we doen in een mensenleven. Het is goed om daar goed over na te denken. Want de keuze die je maakt heeft een grote impact op jezelf en de mensen rond je. Cohousing is een prachtige manier om als mens beschikbaar te zijn voor de maatschappij rond je.

commonhouse
Ons gemeenschapshuis

Na een lange zoektocht naar een geschikte site werd er enkele jaren geleden gekozen voor een stedelijke site. Een site midden in de stad, op wandelafstand van station en in een veelkleurige buurt. Een buurt die smacht naar dergelijk warme projecten.
Het cohousingproject bestaat enerzijds uit een nieuwbouwproject en anderzijds uit buren die ook deel kunnen uitmaken van het project. Wij horen bij de laatste groep!

Cohousing Kortrijk zoekt jonge gezinnen, alleenstaanden, ouderen om samen een klein stukje stad te bouwen. Ieder heeft zijn eigen privé woonruimte en buitenruimte, maar daarnaast worden er heel wat zaken gedeeld, zoals een gemeenschapshuis, tuin, wasplaats (om de was te doen), stille ruimte en zo veel meer!

Zin om onze buur te worden? Ontdek de website www.cohousingkortrijk.be of onze fb pagina. Op 30/03 gaat er ook een nieuwe infosessie door bij Vormingplus in Kortrijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s